CategoriesArticole blog

De ce zgârie pisica mobila și obiectele din casă?

De ce zgârie pisica

De ce zgârie pisica?

Zgâriatul pisicii este un comportament cât se poate de normal pentru aceasta și începe cam la vârsta de 8 săptămâni. În următoarele rânduri încercăm să respundem la întrebarea „De ce zgârie pisica?”

Pisica zgârie din mai multe motive:

  • Să-și elimine stratul exterior al gheruțelor;
  • Pentru a-și marca teritoriul, lasând în urmă un miros din glandele parfumate aflate pe labuțele lor;
  • Să-și întinda corpul și picioarele și să-și consume energia.

Cum o fac sa zgârie obiecte destinate zgârierii?

Nu încerca să împiedici pisica să zgârie; oferă-i obiecte pentru zgâriat (carton pentru zgâriat, placa de zgâriat, sisal) pe care să le accepte și cu care să-și urmeze instinctele naturale.

Identifică obiectele și zonele pe care pisica preferă să le zgârie și amplasează în vecinătatea lor obiecte special create pentru a fi zgâriate.

Pe zonele pe care le vrei protejate poți împrăștia arome care nu-i fac plăcere pisicii ( ex: esența de portocale). În același timp, pentru cele destinate zgârierii poți folosi soluții cu mirosuri preferate de aceasta (ex: catnip granule sau soluție atractantă).

catnip-spray-atractant-pentru-pisici

În momentul în care pisica ta folosește obiectul destinat zgârierii (cartonul de zgâriat, sisal, placa de zgâriat), îl poți muta treptat la o distanță de 3-4 cm pe zi până la o locație aleasă de tine.

ansamblu-pisici-sisal-plat-pentru-ascutit-gheare

Deși simplu prin forma și aspectul său, cartonul de zgâriat Happy Meow produs de noi oferă stabilitate. În același timp, se poate utiliza pe ambele părți. Poate fi folosit și ca loc de odihnă, fiind comod și având proprietatea de a menține căldura.

Să pedepsesc pisica dacă îmi zgărie mobila sau canapeaua?

Nu pedepsi pisica dacă se întoarce la vechile obiceiuri din când în când.

Pedeapsa poate fi eficientă numai în cazul în care surprinzi pisica că zgârie obiectele interzise.

Pedeapsa după faptul în sine o va determina să se teamă de tine sau de mediul în care trăiește și nu va rezolva problemele pentru că nu o va învăța unde să zgârie.

Dacă este prinsă asupra faptului, cea mai bună metodă de pedepsire este cea la distanță. Un zgomot brusc sau puternic, o pernuță pentru aruncat care-i distrage atenția sau folosirea unui pulverizator cu apă.

Acestea sunt câteva dintre răspunsurile la întrebarea „De ce zgârie pisica?”

Comentariile sunt deschise în postările din pagina noastră de FACEBOOK